Ditt livs upplevelse - Eller kanske starten på din racingkarriär!

Visst har du väl drömt om att få prova hur en F1 förare har det på jobbet?!

Att känna G-kraften, farten och inte minst, få uppleva spänningen av att kliva ner i en äkta formelbil och sen styra ut på racerbanan, kanske för första (men inte sista?) gången, är alltid en helt oslagbar känsla, lika häftigt för gammal som ung, kille som tjej.

Alla kan göra det, det enda som krävs är körkort och normal körvana. Du kör i ett team om två till tre personer per bil med växelvis körning och assistans till teamkamraterna. 6-punktsbälten ska knäppas, ratten sättas fast, föraren ”peppas”, checklistan gås igenom på de digitala instrumenten - 1: ans växel i – varv, ok – temperatur, ok – oljetryck, ok, sedan bara vänta på klartecken från instruktören att ge dig ut på banan. Ditt livs äventyr kan börja!

Men först, en liten teorilektion...

Där vi bl.a. går igenom olika spårval, gas och bromsteknik, formelbilens uppbyggnad med för- och nackdelar kontra en ”vanlig” bil och inte det minst viktiga; regler & säkerhet.

Min. två timmars lärorik och underhållande teori som avrundas med en banvandring för att se det bästa spåret runt racerbanan, ledda av instruktörer med lång tävlings och utbildningserfarenhet.

Ombyte och teamindelning:

Innan vi dukar upp till gemensam Grand Prix-lunch i depån och får tillfälle att lära känna våra team kollegor ytterligare, byter vi om till racingkostym. På med overall, racingskor, hjälm, balaklava, underställ och handskar. Därefter samlas vi i kring bilarna för en mindre genomgång och indelning i racingteam. Kort därefter ger vi oss ut på banan, det är nära nu…

Formelbilskörning efter följebil & instruktör:

Vi kör totalt fyra körpass, de tre första passen efter en instruktör som visar bästa spår, samt broms- och accelerationspunkter, alla pass med möjlighet till medåkning. I början är tempot lågt med kosta led, för att alla skall få förtroende för bilarna och tillfälle att lära sig de rätta linjerna, instrumentering, motor, växellådan etc. 

Tempot höjs successivt och i pass tre, betydligt större avstånd i ledet, vi börjar närma oss ett anpassat träningstempo... 

& Alla pass anpassas efter individen, skulle någon önska ta det lite lugnare, använder vi oss av ytterligare en föråkare som exklusivt tar hand om dom chaufförerna. Alla ska få förtroende och tillit till både spår och bil innan tempot höjs.

Uppkörningen - Pass fyra:

Pass fyra består av en final där man skall visa att man kan omsätta teorin i praktiken, vi tar tid på varje varv. Känslan i pass fyra är obeskrivlig, det känns som om bilen är en del av kroppen, det är trångt, vinden slår mot hjälmen, det luktar racing, det skakar och vibrerar. Accelerations- och G-krafterna jobbar nu fullt ut och det är du som bestämmer, helt underbart!

I slutet på dagen ligger farten runt 200km/h för de allra djärvaste och det som slår nästan alla är vilka oerhört effektiva bromsar en formelbil har, mindre än halva bromssträckan mot en standardbil. Efter pass fyra känns det i hela kroppen, både mentalt och fysiskt…

Avslutningen:

Diplomutdelning med genomgång av individuella varvtider och väl förberedda tacktal. 

Vid företagsarrangemang ingår självklart en prisutdelning med medaljer, ”bubbel & pokaler” samt förhoppningsvis ett väl formulerat tacktal till chefen!?

Varning!

Starkt vanebildande! Driving Event tar inte ansvar för ”raceabstinens” redan dag 2…

Logga in för att betygsätta och recensera denna produkt

Johan Bark - Realtid.se

Hel stjärnaHel stjärnaHel stjärnaHel stjärnaHel stjärna

Skriven av jonas L den 2017-02-09, 13:05

Full fart i Formelbil
"Jag sitter inklämd i en turboladdad kajak på fyra hjul." John Bark testar racingkurs på Linköpings Motorstadium.
Krönika John Bark
tors, 2016-06-09 14:38
John Bark
John Bark
är creative director.
Kurvan närmar sig med 200 km i timmen. Jag sitter inklämd i en turboladdad kajak på fyra hjul, cirka 3 cm över banans asfalt. Det är varmt, skakigt, trångt och sexpunktsbältet håller fast mig i ett nästan brutalt grepp. Balaclavan (tunn textilhuva) har glidit på sniskan under hjälmen. Det är imma på insidan av visiret och vattendroppar utanpå. Regn. Nu blir det halt på banan. Jag försöker hålla den lilla ratten stadig, styrutslaget är kraftigt vid minsta rörelse.


Någon vinkade med en blå flagga innan rakan, det kan knappast gälla mig? Ingen människa kan köra om mig i den här farten. Ens komma på tanken. Men i den skakande, hoppande lilla backspegeln ser jag fronten på en annan Formelbil oroväckande nära mina bakhjul. Han vill om, det är tydligt. Jag växlar ner och bromsar när jag går in i kurvan, motorn tjuter. Jag lyckas undvika en avåkning med en hårsmån. Jag gasar mig ut ur kurvan. Här ska ingen djäkel åka om! Adrenalinet kanaliseras från skapande av lätt fartpanik till rent vinnarskallebränsle. Hornen växer under hjälmen. I med femmans växel och plattan i botten!

Markera koden nedan, kopiera och klistra in på din blogg.

Relaterade produkter

5 varv Atom

1995,00

Formelbil 1- 2 & 3

25995,00

Kör Ariel Atom +

1995,00

Stora Motordagen 2024

5995,00

5 varv Atom X

Pris:
1995,00

Antal

Minsta antal vid beställning:

1

Du får i paketet:Åk tillsammans med en rutinerad tävlingsförare

Formelbil 1- 2 & 3 X

Hel stjärnaHel stjärnaHel stjärnaHel stjärnaHel stjärna

Betyg: 5 av 5 baserad på 1 recensioner

Pris:
25995,00

Antal

Minsta antal vid beställning:

1

"SPARA 3200":-    !!

Kör Ariel Atom + X

Pris:
1995,00

Antal

Minsta antal vid beställning:

1

Du får i paketet:Kryp ut ur skalet och ner i Ariel Atom 3.5 Det är så nä

Stora Motordagen 2024 X

Pris:
5995,00

Antal

Minsta antal vid beställning:

1

Stora Motordagen - 15:e September 2024, nu är det dax~ MÅ BÄSTA KVINNA eller M

Driving Event Formula School AB   |   G3 Mantorp Park   |   590 17 Mantorp

Öppettider: 

08.00-17.00   |   Vi tar lunch mellan 12.00-13.00.
Annica Nyqvist - Information & Racingkurser,  e-post: annica@drivingevent.com

Telefon: 013-344 11 30

© Driving Event Formula School AB  |  » Om cookies  |  » Sitemap